Supragreutatea, forma fizica si sanatatea

Creat 10/16/2009 16:25:08 | Ultima modificare 10/15/2010 10:22:30

Supragreutatea, forma fizica si sanatatea

Mentinerea constanta si in limite normale a greutatii face bine organismului si reduce riscul imbolnavirilor, oferind perspectivele unei vieti mai lungi si mai bune. Este demonstrat prin studii medicale ca supragreutatea reprezinta un factor de reisc pentru maladiile caridovasculare, in special cele asociate cu hipertensiunea arteriala si dislipidemii (generate de nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor). Persoanele supraponderale nu sunt predispuse sa faca efort si au o slaba activitate fizica, fapt care creeaza o predispozitie a organismului la diabet, boli ale aparatului respirator si ale articulatiilor.

·        Ce este supragreutatea?

Cand greutatea corporala depasasete 20-25% din limita standard corporala stabilita la nivel international, putem vorbi de supragreutate. Atunci cand excesul de greutate nu depaseste 10% peste greutatea ideala exista o tendinta "usoara" de ingrasare. Greutatea corporala superioara cu 25% greutatii normale este considerata de medici "obezitate".

·        Care sunt cauzele obezitatii?

Circa 90% din cazurile de obezitate sunt determinate de consumul alimentar in exces. In aceasta situatie sunt recomandate controlul dietei, programe regulate de miscare si folosirea integratorilor dietetici pe baza de fibre solubile in apa. Mult mai rara, obezitatea de tip secundar, care ataca 5% din populatie, are ca factori determinanti dezechilibre metabolice si hormonale. In acest caz, tratamentul este exclusiv medical si este orientat spre tratarea bolii care a cauzat obezitatea.

·        Care sunt substantele naturale care regleaza greutatea corporala?

Produsele naturale pentru controlarea greutatii, care se gasesc pe piata sunt numeroase. O clasificare de baza imparte aceste produse in:

1.       Produse pe baza de fibre solubile, care actioneaza ca un "burete natural". Acestea reduc cantitatea de grasimi ingerate odata cu mancarea.

2.      Produse care activeaza metabolismul si stimuleaza arderea grasimilor, cum sunt produsele pe baza de extras liofilizat de fruct de portocal( cu efect diuretic), ceai verde (cu efect antioxidant) si crom organic. S-a constatat ca pe langa intarirea istemului imunitar, cromul regleaza si controleaza glicemia. In alimentatia moderna se simtelipsa de crom cu toate consecintele nefavorabile asupra organismului nostru si a functiilor vitale. Cromul este, dupa cercetari recente, un oligoelement esential pentru o stare de sanatate buna la modul general.

·        Avantajele unei diete pe baza de crom

-scade pofta de dulciuri. Cromul sustine molecula de FTG si o ajuta sa transporte glucoza din sange in celule. O cantitate mai mare de crom reprezinta o cale de a preveni oboseala si lipsa de energie care duce la pofta de dulciuri.

-sprijina actiunea insulinei. Molecula de FTG si insulina lucreaza in paralel pentru a asigura transferul glucozei la celule. Se pare ca cromul sustine ambele functii, asigurand astfel un echilibru mai stabil.

-imbunatateste echilibrul intre lipidele din sange. S-a dovedit ca cromul reduce colesterolul total si imbunatateste raportul dintre LDL- colesterol daunator si HDL - colesterol benefic, scazand astfel riscul total de ateroscleroza.

            O alimentatie echilibrata este constituita din diferite alimente, astfel incat sa procure organismului toti aminacizii esentiali, astfel ca durata de viatava fi prelungita cu mult timp.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one